CO JE TO RAW FOOD čili SYROVÁ STRAVA ?
Konzumace syrové stravy má svá velká plus - zcela přirozeným a nenásilným způsobem se nám upraví tělesná váha, zjemní a vyčistí se pleť, vlasy zhoustnou, přestane nás obtěžovat pálení žáhy, máme spoustu energie a menší potřebu spánku, protože tělo již nemusí vydávat tolik energie na trávení vařené stravy. Náš organismus projde celkovým omlazením. Syrové rostlinné potraviny jsou téměř výhradně zásadotvorné, proto nedochází k acidóze (překyselení) organismu a jejím následkům jako je např. rakovina. Při konzumaci živé stravy jsme a zůstaneme zdraví. Po psychické stránce nás tento typ stravování ovlivňuje tak, že jsme více v pohodě, reagujeme klidněji na stresové situace a máme jasnou, kreativní mysl. Zkrátka, cítíme se výborně a celkově záříme zdravím.
Přechod na RAW stravu
PŘÍRODNÍ PROSTŘEDKY PRO KRÁSU I DOBRÉ
Ptáte se, co je RAW food? RAW food neboli "syrová - živá" strava je strava, jenž neprošla tepelnou úpravou (zahřátím nad 45°C) a je tedy plná aktivních enzymů, minerálů, vitamínů a kvalitních živin. Je vědecky dokázáno, že jakákoli tepelná úprava potravin nad 45°C (grilování, dušení, smažení...) ničí jejich nutriční hodnoty a enzymatickou aktivitu (enzymy = život), a mění jejich molekulární strukturu - ze syrových zásadotvorných potravin se po tepelné úpravě stanou bez výjimky potraviny kyselinotvorné. Tepelně zpracované potraviny jsou tedy méně hodnotné a pro naše zdraví škodlivé (až toxické a karcinogenní). RAW food v praxi znamená stravování se především plody ovocných stromů a keřů, zeleninou, divokými bylinami, oříšky a semínky - syrovou rostlinnou stravou.
Rawfood
neboli živá strava anebo chcete-li NEVAŘENÍ
je konzumace rostlinné stravy – tedy ovoce, zeleniny,
ořechů a semen v takovém stavu, v jakém vyrostly. Je to ozdravný proces, kde si každý můžeme najít svou vlastní cestu. Jídlo je plné příchutí, vibrací a barev, je pohlazením nejen pro tělo, ale i duši.
Prostě nevařené potraviny – to znamená, že přirozené potraviny – ovoce, zeleniny, ořechy a semena nezpracováváme tepelně a přitom se můžeme kochat úžasným jídlem, které nejen zasytí, ale dodá tělu i potřebné vitamíny, minerály a enzymy, které jsou potřebné pro zdravé fungování těla.
Při přechodu na syrovou stravu dochází k čištění – detoxikaci, obnově buněk a tím začnete pociťovat i příliv zdravé energie.
Syrová a přirozená strava je strava bez konzervantů, barviv, aditiv, emulgátorů a dochucovadel, které jsou součástí téměř všech potravin běžně dostupných v síti obchodů.
Při přechodu na živou stravu a při jejím dodržování, byť ne ze začátku na sto procent, pocítíte sami úlevu, pocit lehkosti a pohody nejen na těle ale i na duši.
Ráda Vám pomohu s přechodem na nový životní styl, na zdravé stravování a zdravý, šťastný život.
Stačí se nebát, naučit se, vyzkoušet… Nejen na sobě, ale i na svých nejbližších.
Přeji všem hodně úspěchů při stravování, které má budoucnost
Rawfood
neboli živá strava anebo chcete-li NEVAŘENÍ
je konzumace rostlinné stravy – tedy ovoce, zeleniny,
ořechů a semen v takovém stavu, v jakém vyrostly. Je to ozdravný proces, kde si každý můžeme najít svou vlastní cestu. Jídlo je plné příchutí, vibrací a barev, je pohlazením nejen pro tělo, ale i duši.
Prostě nevařené potraviny – to znamená, že přirozené potraviny – ovoce, zeleniny, ořechy a semena nezpracováváme tepelně a přitom se můžeme kochat úžasným jídlem, které nejen zasytí, ale dodá tělu i potřebné vitamíny, minerály a enzymy, které jsou potřebné pro zdravé fungování těla.
Při přechodu na syrovou stravu dochází k čištění – detoxikaci, obnově buněk a tím začnete pociťovat i příliv zdravé energie.
Syrová a přirozená strava je strava bez konzervantů, barviv, aditiv, emulgátorů a dochucovadel, které jsou součástí téměř všech potravin běžně dostupných v síti obchodů.
Při přechodu na živou stravu a při jejím dodržování, byť ne ze začátku na sto procent, pocítíte sami úlevu, pocit lehkosti a pohody nejen na těle ale i na duši.
Ráda Vám pomohu s přechodem na nový životní styl, na zdravé stravování a zdravý, šťastný život.
Stačí se nebát, naučit se, vyzkoušet… Nejen na sobě, ale i na svých nejbližších.
Přeji všem hodně úspěchů při stravování, které má budoucnost
Vědeckými výzkumy bylo dokázáno, že po požití vařené stravy nastane v organismu nepřirozený stav - leukocytóza. Leukocytóza je pojem označující zvýšený výskyt bílých krvinek v krvi. Bílé krvinky jsou krevní buňky zajišťující funkci imunitního systému a objevují se v krvi vždy po vpádu neznámých či cizích látek do těla. Jinými slovy to znamená, že jakákoliv vařená strava je imunitním systémem těla vnímána jako cizí a nebezpečná látka. Imunitní systém těla je tak s každým vařeným pokrmem vysilován a namáhán, což vede k postupnému snižování imunity, následkem čehož se stáváme více a více náchylnými k různým nemocím a alergiím.
Proč dát přednost čerstvým potravinám před vařenými?
Prvním a hlavním důvodem je zachování původní struktury a složení potravin, které zabezpečují rovnováhu mezi stovkami a tisíci výživných látek. Tepelná úprava tuto rovnováhu a strukturu ničí, což způsobuje nadměrné zatížení (nejen) zažívacích orgánů. Při tepelném zpracování potravin dochází k denaturaci, což znamená, že potrava je zbavena vody.Tato voda je však pro zpracování tepelně upraveného pokrmu trávicím systémem nezbytně důležitá, proto ji tělo musí doplnit z jiných zdrojů, což vede k nutnosti pít několik litrů vody (druhořadé kvality) denně.
Ta nejkvalitnější voda jakou si lze představit, se nalézá v čerstvém ovoci a zelenině. Proto vitariáni mají výrazně menší potřebu pít než lidé stravující se vařenou stravou. Tepelná úprava pokrmů dále způsobuje srážení bílkovin. Denaturované bílkoviny jsou tělem obtížně využitelné a překyselují organismus. Překyselení organismu je přehlíženým problémem dnešní doby. Pokud je organismus překyselený, má nadměrnou spotřebu minerálu vápníku (potřebuje jej k navození rovnováhy v těle) a proto si jej bere ze zubů a kostí, což nezvratně vede k osteoporóze.
Také tuky, jež projdou tepelnou úpravou mění svou strukturu; stávají se karcinogenními, což má následně fatální vliv na propustnost buněčných stěn. Cukry po tepelné úpravě karamelizují a rovněž se stávají těžko stravitelnými. Nestrávená a nestravitelná potrava podléhá kvašení a hnilobnému rozkladu, a zanáší střevní trakt. To vytváří dokonalé prostředí pro výskyt a růst plísní, a jiných nežádoucích mikroorganismů.
Druhým důvodem je, že tepelné zpracování ničí některé vitamíny a minerály obsažené v potravě - většina vitamínů a některé minerály nevydrží vystavení určité teplotě vůbec. Jiné zůstanou, avšak v již modifikované podobě. Minerály tak například mění svoji podobu z organicky vázaných na anorganické. Jako takové jsou však lidským tělem buď nevyužitelné nebo rovnou škodlivé. Například železo je jako organicky vázaný prvek pro tělo nezbytnou základní živinou, ve své anorganické podobě je však pro lidský organismus zcela nepoživatelné.
Anorganické minerály se spolu s vařeným pokrmem dostávají do krevního oběhu, kde se usazují v tepnách a kloubech, které tím ztrácí svou pružnost a pohyblivost. Často se uvádí, že některé potraviny je musí být tepelně zpracovány, aby se z nich mohly určité látky lépe uvolnit. Zapomíná se ovšem na to, že tyto látky jsou uvolněny v denaturované a anorganické podobě, a že desítky jiných látek jsou nenávratně zničeny.
Třetí argument pro syrovou, rostlinnou stravu je její enzymatická aktivita.
Enzymy znamenají život. Jsou katalyzátory všech procesů v lidském těle, zajišťují mimo jiné vstřebávání a využití vitamínů, minerálů a trávení ostatních živin. Rostliny v sobě obsahují přesně takové složení a množství enzymů, jaké je zapotřebí k jejich rozložení. Teplota 40-45°C představuje hranici, za kterou je převážná většina enzymů zničena. Enzymy jsou tak ukazatelem míry znehodnocení potravin. Schopnost lidského organismu vyrábět si vlastní enzymy je limitována, a pravidelná konzumace vařené stravy (chudé na enzymy) vede ke zhoršování metabolismu bílkovin, škrobů a tuků, k vyčerpávání organismu a oslabené imunitě.
Celkově tedy ve srovnání s čerstvou rostlinnou stravou nedodává tepelně upravená strava tělu dostatek esenciálních živin, většinou pouze prázdné kalorie a znehodnocené složky potravy, jež zatěžují trávicí a vylučovací orgány. Důsledkem je pak nadměrně toxický stav buněk, snížená vitalita a nervový potenciál, chronická únava, oslabená imunita a acidóza (překyselení) organismu, s čímž souvisí řada nemocí a civilizačních neduhů, včetně předčasného stárnutí. Člověk je jediný tvor na této planetě, který si svou stravu tepelně upravuje. Je také jako jediný postižený takovým množstvím chorob. Vařením zbavujeme potraviny své přirozené chuti, což nás vede k potřebě užívání řady koření a zejména nadměrného množství soli. Nadměrná spotřeba soli vede k mnoha zdravotním komplikacím.
Konzumace syrové stravy má svá velká plus - zcela přirozeným a nenásilným způsobem se nám upraví tělesná váha, zjemní a vyčistí se pleť, vlasy zhoustnou, přestane nás obtěžovat pálení žáhy, máme spoustu energie a menší potřebu spánku, protože tělo již nemusí vydávat tolik energie na trávení vařené stravy. Náš organismus projde celkovým omlazením. Syrové rostlinné potraviny jsou téměř výhradně zásadotvorné, proto nedochází k acidóze (překyselení) organismu a jejím následkům jako je např. rakovina. Při konzumaci živé stravy jsme a zůstaneme zdraví. Po psychické stránce nás tento typ stravování ovlivňuje tak, že jsme více v pohodě, reagujeme klidněji na stresové situace a máme jasnou, kreativní mysl. Zkrátka, cítíme se výborně a celkově záříme zdravím.
Přechod na RAW stravu
Přechod na RAW stravu není jednoduchý, proto přecházejme postupně tím, že budeme zvolna navyšovat podíl syrové stravy v našem jídelníčku. Při okamžitém přechodu z vařené stravy na 100% syrovou stravu totiž zpravidla nastává velmi silný detox těla (organismus se zbavuje nastřádaných nečistot a překyselení) se všemi jeho nepříjemnými projevy, jako je např. bolest hlavy, vyrážka (akné), střídání nálad, zvýšená únava atp. Tyto symptomy po určité době odezní, ale byla by škoda, kdyby se kvůli počátečním těžkostem na RAW food zanevřelo. Proto je pozvolný přechod na syrovou stravu vhodnější a příjemnější.
V létě je přechod na raw food určitě snadnější. Vlivem okolních teplot má tělo potřebu se zchladit a to mu konzumace ovoce a zeleniny, zejména melounů a okurek, příjemným způsobem umožní. Navíc léto nás ke konzumaci většího množství ovoce a zeleniny přímo vybízí - plody nabité životadárnými látkami nám dozrávají téměř „pod nosem“ a je snadné se k čerstvě utrženému ovoci a zelenině dostat, ať již na vlastní zahrádce či různých farmářských trzích. Léto je pro vitariány obdobím hojnosti. Avšak ani v zimě nijak nestrádají. Z lokálních zdrojů se na jejich kuchyňských stolech objevují uskladněná jablíčka, mrkev, houby, dýně, kysané zelí, (naklíčená) semínka a oříšky a sušené plody. Do smoothie a pokrmů dále přidáváme superfoods a zelené potraviny (zelený ječmen, chlorella, spirulina). Naklíčená semínka (např. pohanka, slunečnice, cizrna, mungo či vojtěška) by měla být v zimě a časném jaře nedílnou součástí syrového jídelníčku. A když teplota padá k mrazu a potřebujeme se zahřát, přidáme do pokrmů (nejlépe čerstvé) chilli papričky, křen, česnek, cibule, zázvor, skořice apod. Výborně zahřívá také pohanka, ořechy a semínka. Může se na první pohled zdát, že vitariáni mají velmi omezený jídelníček a chutí na výběr, ale opak je pravdou. Při bližším prozkoumání zjistíte, že v oblasti rostlinné stravy je nekonečná hojnost a pestrost potravin i lahodných chutí.
Zařazení RAW stravy do jídelníčku Vám přinese:
- postupnou eliminaci zdravotních problémů díky silné imunitě!
- oddálení stárnutí! RAW strava má díky enzymům nesporný vliv na udržení mladého vzhledu, má tzv. anti-ageing efekt (omlazovací)
- čistou a zářivou pleť díky nenásilné a přirozené detoxikaci!
- konec počítání kalorií! Po přechodu na raw stravu silnější typy zhubnou a váhu si snadno udrží
- konec pálení žáhy! RAW stravou nezatěžujeme trávící systém tak jako tepelně upravenou stravou, takže po jídle nedochází k pálení žáhy - trávíme snadno a rychle
- konec únavy a spoustu energie! Energii doplňujeme s každým soustem
- jasnou a kreativní mysl, probuzení Vaší vnitřní intuice
- více psychické pohody a stabilně dobrou náladu!
Známí vitariáni:
Demi Moore, Donna Karan, Alicia Silverstone, Sting, David Bowie, Seal, Prince, Pierce Brosnan, Woody Harrelson, Susan Sarandon, Venus Williams, David Duchovny, Téa Leoni, Michael Keaton, Edward Norton a z českých zástupců např. herec Jaroslav Dušek a Dalibor Gondík, tenistka Martina Navrátilová
PŘÍRODNÍ PROSTŘEDKY PRO KRÁSU I DOBRÉ
ZAŽÍVÁNÍ TĚLA
Zdravá a krásná pleť zrcadlí zdraví uvnitř našeho organismu.
Možná by se mohlo zdát, že toto téma je spíše pro ženy, ale zrcadlení funguje u nás všech stejně.
Stav uvnitř, se odráží navenek.
Stav uvnitř, se odráží navenek.
Poruchy a nedostatečnost orgánů způsobují šedavou barvu pleti, hrubý povrch,vřídky , akné,vrásky, povadlost a všelijaké různobarevné skvrny včetně pih a bradavic.
Pokud se ale podíváme pod slupku hlouběji, ve skutečnosti se ukazuje, že není nezbytně nutné vrásky mít.
Vrásky souvisí s nedostatkem vlhkosti v organismu ,která je transportována do svrchních vrstev pokožky.
Pokud někdo slyší slovo „dehydratace“ jako první ho napadne popadnou láhev s vodou se záměrem dopravit vodu na své místo. Jenže - tato voda vám určitě pomůže z těla vyplavit mnoho toxických látek, ale bohužel do kůže se nikdy nedostane.
Která voda nám tedy pokožku zvlhčí?
Dobrá zpráva je, že stav lze kdykoliv zvrátit a dosáhnout jakéhokoliv dokonalého stavu podle nastavení záměru.
KRÁSA PŘICHÁZÍ ZEVNITŘ
Nezbytné prvky a vitamíny, které ovlivňují zdraví a krásu vaší pleti:
-Vitamín A-obnovuje buněčnou strukturu , léčí akné a tmavé skvrny jež souvisí se stavem jater
-vit.B2(riboflavin)-nedostatek způsobuje rozpraskané koutky úst, vyhlazuje vrásky nad horním rtem
-vit.B4(kys. Listová)- nedostatek způsobuje přecitlivělou a suchou pleť a působí proti šedivění
-vit.B5( kys. pantotenová)- její nedostatek přispívá k obezitě
-vit.B7( biotin)- udržuje zdravý vzhled pleti a kvality nehtů
-vit.C- důležitý pro tvorbu kolagenu který udržuje pleť pružnou, zároveň umožňuje produkci hormonů jež spalují tuky
-zinek- léčí lupenku, ekzémy, kožní záněty, odstraňuje bílé skvrny na nehtech, léčí vypadávání vlasů.
křemík- zlepšuje elasticitu pleti , udržuje zdravé nehty a ovlivňuje růst a kvalitu vlasů
selen- léčí akné a lupy.
OVOCE PRO HLADŠÍ A MLADŠÍ PLEŤ
Granátové jablko - obsahuje kys. ellagovou (lepší než polyphenol z červeného vína a zeleného čaje)
Ostružiny - vit: A,B2,B3,B6,B12,C a E
Tmavé hrozny - resveratrol (anti-aging), vit.C ( je potřeba jíst hrozny i se semínky)
Borůvky - vysoké množství antioxidantů
Acai - jihoamerické ovoce u nás prodávané v podobě šetrně sušeného prášku jako super food, je zdrojem vysoce koncentrovaných živin.
Maliny, tmavé třešně, jablka, mrkev a mrkvová šťáva ( nepřehánět s množstvím mrkve)
Semínka dýně - velký obsah zinku který má silné antibiotické účinky
Vitamín B7 (biotin,vit.H) jeho nedostatek způsobuje suchou kůži, nekvalitní nehty, únavu a bolesti svalů- pomeranče, rajčata, ovesné vločka, všechny ořechy, luštěniny
Další velmi důležitý prvek který se podílí na čisté zdravé pleti je zinek
Zdroje zinku:
-pšeničné klíčky,pampeliškové listy, sezam a tahina, semínka vodního melounu, dýňová semena, kakao a čokoláda( v syrovém neupraveném stavu), mandle, avokádo, banány, kešu oříšky, sýr (ze syr. mléka), cizrna, okurka, kiwi, salát, syr.mléko, olivy, cibule, broskve, hrášek, pekanové ořechy, piniové ořechy, špenát, jahody, slunečnicová semínka, sladké brambory, vlašské ořechy, jogurt
Zdroje kyseliny listové:
-(pro růst a rozvoj , dělení buněk, syntéza vit.B) špenát, zel. hořčice, vodnice, čekanka, mangold, rukola, pakchoy, listy pampelišky, okra, brokolice, hlávkový salát, řepa, slunečnicová semínka, kukuřice, chřest, hrášek, zelí, avokádo, rajčata, pomeranče, jahody, banány, mandle
Zdroje křemíku:
RECEPTY NA PŘÍRODNÍ KOSMETIKU
Pro odstranění suché kůže:
- hnědý cukr, olivový olej a trochu strouhaného zázvoru (použít jako peeling)
Na zjemnění pokožky nohou:
- mléko a med (namáčet v tom nohy)
Na odstranění vrásek (místo krémů):
- kokosový olej
- olivový olej
- avokádový olej
PLEŤOVÉ MASKY S KURKUMOU:
1- Pro minimalizaci kruhů pod očima:
1lžíce plnotučného mléka + 1/8 lžičky kurkumy a 1 lžička mandlového másla
vše smíchat a aplikovat na 10 minut pod oči
2 - Hydratační výživná maska:
4 makadamové oříšky, 1/8 lžičky kurkumy, pár kapek citronové šťávy a 3 lžíce plnotučného mléka nebo smetany. Vše umixovat dohladka, nanést na obličej a nechat 20 min.
3 - Pro zdravé dásně:
špetka kurkumy + trocha sezamového oleje
Touto směsí masírovat dásně 5-10 min.
4 - Maska na prosvětlení pleti:
1 lžička mouky,1/4 lžičky kurkumy, ½ lžíce olivového oleje, ½ lžíce plnotučného mléka, 4-5 kapek citronové šťávy
PRO ZLEPŠENÍ ZAŽÍVÁNÍ
Poruchy trávení trápí velké množství lidí a to především v západní společnosti. Na trh se dostávají stále nové léky -na žaludek, zácpu, průjem,atd…- ale nikdo nezkoumá jako hlavní příčinu PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVANOU STRAVU!!
Příroda nám nabízí jedno chuťově příjemné řešení – BANÁNY. Doporučují se pro zmírnění zácpy, průjmu a mají léčivý vliv na celou trávicí soustavu.
Banány jsou lehce stravitelné
Při slabém trávení může být pro vaše tělo těžké asimilovat živiny z jídla které jíte. Konzumace snadno stravitelné potraviny zmírňuje napětí trávicího traktu a poskytne to vašemu tělu energii k samoléčení.
Ve srovnání s kompletními škroby, jsou sacharidy v banánech snadno rozložitelné jako energie pro buňky.
Banány jsou plné Prebiotik
Banány jsou bohatým zdrojem fruktooligosacharidů, prebiotik, kterými se živí přátelské bakterie v trávicím traktu.
Prebiotika jsou rozhodující pro zlepšení rovnováhy střevní flóry v zažívacím traktu a pravděpodobně mnohem účinnější než komerční prebiotika.
Když je populace prospěšných bakterií krmena kvalitními prebiotiky, mohou založit kvalitní kolonie ve střevech a tím odrazit přemnožení patogenních organismů např. z droždí.
Dokonce i nejsilnější patogeny nemají šanci, pokud jsou přátelské bakterie krmeny kvalitní potravou, kterou potřebují. Když váš trávicí trakt krmíte “fruktooligosacharidy, pomůže vám to zajistit kvalitní palivo pro práci vašich přátelských bakterií.
Banány jsou jedním z nejjednodušších způsobů, jak do vaší stravy zahrnout více prebiotik.
Jezte více banánů
Někteří lidé přicházejí na to, že se jejich trávení začíná zlepšovat, když zahrnou každý den do svého jídelníčku 1-2 banány během dne.
Jiní mohou mít prospěch z kompletního jídla sestávajícího výhradně z banánů, kdy jedno denní jídlo je sestaveno pouze z konzumování několika banánů( já osobně bych doporučila snídani- jelikož se banány nedostanou do kontaktu s komerčními škroby zkonzumovanými během dne- snídaně jen z banánů má pro tělo největší profit).
A jak zralé banány konzumovat???
Myslím, že je nejlepší vyzkoušet co individuálně nejlépe funguje- zda banány plně uzrálé s hnědými flíčky na slupce, nebo banány žluté s trochou zelené barvy. Tělo každého je unikátní a zdravotní stav trávicího traktu je u každého též individuální.
Jsou plné tuků vyživujících mozek – Vlašáky jsou bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, zejména na ALA, omega-3 mastnou kyselinu alfa-linolenovou. Tyto prospěšné tuky, které odpovídají těm, z nichž je složen náš mozek a nervová soustava, propůjčují vlašským ořechům značnou schopnost podporovat funkci mozku.
Jiné studie také potvrdily spojitost pravidelné konzumace vlašských ořechů s četnými benefity pro mozek, včetně prevence neurodegenerativních chorob typu demence a Alzheimerovy choroby, zlepšení deduktivního usuzování, prodloužení doby soustředění a zlepšení mezineuronální signalizace. Stejně jako v případě kokosového oleje, další potraviny, která podporuje kognitivní funkce, mají všechny tyto benefity vlašských ořechů původ ve vysoké koncentraci prospěšných tuků.
Předcházejí rakovině – Podle studie publikované v odborném časopise The Journal of Nutrition , rostl myším, jimž byly implantovány lidské buňky rakoviny prsu, nádor o neskutečných 80% pomaleji ve srovnání s kontrolní skupinou. Studie zaznamenala podobný efekt u rakoviny tlustého střeva, prostaty a ledvin (u pokusných myší), přičemž největší přínos měly celé vlašské ořechy. Vědci tyto výsledky připisovali určitým antioxidantům v ořeších – tokoferolům, beta-sitosterolu a pedunkulaginu – které mají protirakovinné účinky.
Posilují kardiovaskulární systém – Potraviny bohaté na užitečné tuky jsou známy svým příznivým účinkem na srdce a cévy a vlašské ořechy nejsou žádná výjimka. Podle publikované v The Journal of Nutritionnapříklad vlašáky snižují „špatný“ LDL cholesterol a krevní tlak. Z tohoto důvodu vědci doporučují, aby lidé tyto ořechy v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění zahrnuli do svého jídelníčku. Existují dokonce důkazy, že vlašské ořechy podporují endoteliální funkci, čímž pomáhají léčit diabetes 2. typu.
Dobrý zdroj dalších nutričních látek – Ačkoli bude vždy největším kladem vlašských ořechů jejich vysoký obsah dobrých tuků, neměli bychom přehlížet ani překvapivě vysokou koncentraci jiných živin, které se v nich nacházejí a k nimž patří mimo jiné vápník, železo, hořčík, fosfor, zinek a většina vitaminů skupiny B. Vlašáky obsahují obzvlášť velké množství hořčíku, esenciálního minerálu, který podle odhadů chybí 50-80% Američanů. Stejně jako jiné ořechy jsou i vlašáky dobrým zdrojem bílkovin, ačkoli v nich není obsaženo všech osm esenciálních aminokyselin.
Ořechy je nejlepší jíst syrové. Ačkoli mnoha lidem nechutná jejich hořká slupka, neměli by ji odstraňovat, neboť právě v ní se nachází 90% hlavních protirakovinných antioxidantů v celém vlašském ořechu.
Vlašské ořechy - čím jsou tak cenné ???
Jsou plné tuků vyživujících mozek – Vlašáky jsou bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, zejména na ALA, omega-3 mastnou kyselinu alfa-linolenovou. Tyto prospěšné tuky, které odpovídají těm, z nichž je složen náš mozek a nervová soustava, propůjčují vlašským ořechům značnou schopnost podporovat funkci mozku.
Jiné studie také potvrdily spojitost pravidelné konzumace vlašských ořechů s četnými benefity pro mozek, včetně prevence neurodegenerativních chorob typu demence a Alzheimerovy choroby, zlepšení deduktivního usuzování, prodloužení doby soustředění a zlepšení mezineuronální signalizace. Stejně jako v případě kokosového oleje, další potraviny, která podporuje kognitivní funkce, mají všechny tyto benefity vlašských ořechů původ ve vysoké koncentraci prospěšných tuků.
Předcházejí rakovině – Podle studie publikované v odborném časopise The Journal of Nutrition , rostl myším, jimž byly implantovány lidské buňky rakoviny prsu, nádor o neskutečných 80% pomaleji ve srovnání s kontrolní skupinou. Studie zaznamenala podobný efekt u rakoviny tlustého střeva, prostaty a ledvin (u pokusných myší), přičemž největší přínos měly celé vlašské ořechy. Vědci tyto výsledky připisovali určitým antioxidantům v ořeších – tokoferolům, beta-sitosterolu a pedunkulaginu – které mají protirakovinné účinky.
Posilují kardiovaskulární systém – Potraviny bohaté na užitečné tuky jsou známy svým příznivým účinkem na srdce a cévy a vlašské ořechy nejsou žádná výjimka. Podle publikované v The Journal of Nutritionnapříklad vlašáky snižují „špatný“ LDL cholesterol a krevní tlak. Z tohoto důvodu vědci doporučují, aby lidé tyto ořechy v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění zahrnuli do svého jídelníčku. Existují dokonce důkazy, že vlašské ořechy podporují endoteliální funkci, čímž pomáhají léčit diabetes 2. typu.
Dobrý zdroj dalších nutričních látek – Ačkoli bude vždy největším kladem vlašských ořechů jejich vysoký obsah dobrých tuků, neměli bychom přehlížet ani překvapivě vysokou koncentraci jiných živin, které se v nich nacházejí a k nimž patří mimo jiné vápník, železo, hořčík, fosfor, zinek a většina vitaminů skupiny B. Vlašáky obsahují obzvlášť velké množství hořčíku, esenciálního minerálu, který podle odhadů chybí 50-80% Američanů. Stejně jako jiné ořechy jsou i vlašáky dobrým zdrojem bílkovin, ačkoli v nich není obsaženo všech osm esenciálních aminokyselin.
Ořechy je nejlepší jíst syrové. Ačkoli mnoha lidem nechutná jejich hořká slupka, neměli by ji odstraňovat, neboť právě v ní se nachází 90% hlavních protirakovinných antioxidantů v celém vlašském ořechu.
Žádné komentáře:
Okomentovat