Recepty

Ovocný malinový salát s banánem a kiwi

Maliny, jahody, kiwi, borůvky, banán nebo dle fantazie a podle sezóny

Citronová krémová omáčka
1/2 hrnku kešu (namočené aspoň na 2 hodiny či více)
1/2 hrnku vody
3 polévkové lžíce citronové šťávy
3 polévkové lžíce  agáve sirupu nebo syrového medu
1 1/2 čajové lžičky strouhaného kokosu
(můžete přidat špetku mořské soli)

Ingredience na omáčku rozmixovat a potom vmíchat do ovoce nebo nalít na vrch.






Salát z řapíkatého celeru s ořechovou 

                       omáčkou



Tento recept má vysoký podíl sodíku a tuků, takže je uspokojující pro ty, jež byli zvyklí jíst dlouhou dobu vařená jídla.

 Ingredience:
1 hrnek kešu (nejlépe na pár hodin namočených)
1/2 nebo 3/4 hrnku vody
1/4 hrnku makadamových ořechů
1/4 hrnku piniových oříšků
1 citron (šťáva)
1 a 1/2 lžičky kurkumy
1-2 stroužky česneku
1-1 1/2 čajové lžičky mořské soli
nasekanou šalotku 
1/2 hrnku nasekaného  řapíkatého celeru 
1/2 hrnku nasekané  červené papriky

Rozmixujte ořechy, vodu, citron, kurkumu, česnek a mořskou sůl. Mixujte do máslova. Pokud je potřeba, přilijte trošku vody.
Pak přimíchejte šalotku, celer a papriku. Nalijte na vrch nasekaného salátu a špenátu.





Čekankový salát s vejci

Kdo chce mít salát 100% RAW, nahradí vejce cherry rajčátky.
4 vejce
4 menší čekankové puky
1 červená cibule
1 velký masitý pomeranč
50 g polníčku
3 lžíce olivového panenského oleje
3 lžíce citronové šťávy
lžička hořčičných semínek
čerstvě mletý černý pepř
lžička medu, sůl

Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Kdo nejí vejce, rozkrájí si na půlky cherry rajčátka. Čekankové puky očistěte, omyjte, vodu vytřepejte a příčně je nakrájejte na nudličky. Nasypte je do mísy. Přidejte opláchnutý, kořínků zbavený polníček. Z pomeranče okrájejte kůru až na dužinu, nakrájejte ho na kostičky a přidejte k čekance s polníčkem. Vhoďte i na jemná kolečka nakrájenou cibuli. Salát promíchejte, rozdělte do misek, doplňte na čtvrtky nakrájenými vejci a přelijte zálivkou. Na zálivku dejte do malé zavírací skleničky olej, citrónovou šťávu, med, sůl, pepř, podrcená hořčičná semínka a lžíci vody, vše protřepejte a nalijte přes salát. Podávejte s RAW pečivem tzv. lněnými krekry ze lněného semínka s oříšky.





Lněné krekry

Křupavé lněné krekry jsou vhodné jako výživná zdravá svačinka. Jsou vyráběny pouze z těch nejlepších surovin (lněné semínko, zelenina, bylinky, koření) a sušené při teplotě do 42 °C, takže si uchovávají všechny své výživné látky.

Lněné semínko je bohaté na Omega-3 mastné kyseliny, lignany a vlákninu. Napomůže vám předejít vysoké hladině škodlivého LDL cholesterolu, arterioskleróze, rakovině a srdeční arytmii. Krekry jsou přirozeně bezlepkové s nízkým glykemickým indexem.

Krekry jsou vyrobeny z prvotřídních surovin v BIO kvalitě a jsou šetrně sušeny tak, aby byly zachovány všechny zdraví prospěšné látky. Jedná se o přirozeně bezlepkovou skvělou pochoutku, která má zároveň velký přínos pro Vaše zdraví.  

Po staletí jsou lněná semínka součástí lidské stravy na celém světě, zejména pak na Středním východě, v Číně a v dalších zemích dálného východu. Vlákna ze stébel lnu využívají pro výrobu plátna.

Látky ve lněném semínku obsažené snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů, zvyšují množství prospěšného druhu cholesterolu (HDL), zatímco hladina škodlivého druhu cholesterolu (LDL) klesá, a napomáhají prevenci aktivace krevních destiček, která může vést k arterioskleróze čili blokování arterií.

Len rovněž pomáhá předcházet arytmiím neboli nepravidelnému srdečnímu tepu.
Lněná semínka, ze kterých se lněnky vyrobeny, obsahují 41% kvalitního, pro zdraví nezbytného tuku.
Jsou bohatá na Omega-3 esenciální mastné kyseliny, které nás chrání před nemocemi srdce a cév, rakovinou a vysokou hladinou cholesterolu.
Veškeré sacharidy jsou v semínku uloženy ve formě rozpustné i nerozpustné vlákniny, která je velmi důležitá pro správnou funkci střev, neboť upravuje trávení a má probiotické účinky.

Semínko obsahuje také lignany – rostlinné látky které mají výrazně kladný efekt na imunitní systém.
Lněné semínko obsahuje 100-násobné množství lignanů než jakákoliv jiná rostlinná potrava.
Pravidelnou konzumací lněného semínka uděláte mnoho pro své dobré trávení, pro své srdce a cévy, pro svou imunitu i pro kvalitu svých vlasů a nehtů. Lněné krekry Vám umožní si tuto porci zdraví dokonale vychutnat.

Složení
len zlatý BIO (79%), slunečnicové semínko BIO, kmín mletý BIO, mořská nerafinovaná sůl, česnek BIO (1%), majoránka BIO (1%)


RAW slunečnicovo - lněné krekry

Suroviny: 
200 gramů slunečnicových semínek
200 gramů lněného semínka (kombinace zlatého a hnědého) + 200 ml vody
2 polévkové lžíce sójové omáčky Tamari v RAW kvalitě
1 - 2 stroužky česneku
1 čajová lžička provensálského koření
1/4 čajové lžičky mletého chilli koření

Postup:

Slunečnicová semínka propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočit.
Druhý den zalijte lněná semínka odměřeným množstvím vody a nechte nějaké 2-3 hodinky odstát.
Namočené semínka propláchněte a dejte do nožového mixéru. Přidejte česnek, sójovou omáčku a koření. Mixujte dokud nedostanete hladkou pastu.
Umixovanou směs dejte do mísy spolu s odmočenými lněnými semínky a promíchejte.
Pečící papír položte na zvolený podklad - síťka, plech,...
Směs rovnoměrně naneste na pečící papír a uhlaďte. Dejte sušit.
Až bude placka trochu vysušená, ale stále vláčná, nakrájejte jí na požadovanou velikost krekrů. Opatrně, ať neproříznete pečící papír.
Až bude placka suchá natolik, že ji lze od papíru oddělit, sejměte papír a nechte sušit na samotné síťce.
Až budou krekry křupavé, je hotovo. Poznáte to tak, že se dají zlomit. Mně to do úplného vysušení trvá asi dva dny. V sušičce to ale bude určitě rychlejší.



Okurkové misky

5-6 rajčat
3 stonky řapíkatého celeru
1-2 avokáda (dle velikosti)
1-2 červené papriky
Vše nakrájejte a vložte do misky.

Zálivka:
1 celou pálivou papričku (kayenský pepř) bez semínek
Šťáva z 1-2 citronů 
1-2 polévkové lžíce medu
2-3 stonky řapíkatého celeru
Pokud máte potřebu soli, pak si dle chuti přidejte i mořskou sůl.
Vše rozmixujte a tuto vzniklou zálivku vlijte do misky s nakrájenou zeleninou a důkladně promíchejte.





Sluníčkové smoothies

Jeden rychlý recept na smoothies,které je plné vitamínu D (manga a pomerančů) s dokonale sluníčkovou barvou.
Je to smoothies pro radost a dokonce ji samo o sobě podporuje svým složením.
Velmi bych ho doporučila lidem, kteří trpí v podmračených dnech zhoršením nálady. Vlastně by se toto smoothies mohlo jmenovat antidepresivní.

INGREDIENCE pro 1-2 osoby:

1/3 balíčku (30g) raw sušené goji- předem na pár hodin namočené (můžete do smoothie použít i namáčecí vodu, ale raději jen tu vrchní, protože pokud jsou goji trošku špinavé, na dno namáčecí vody se usadí zrnka hlíny a to by ve smothies křupalo a dalo by mu lehký nádech hlíny)

čerstvá šťáva ze 3-4 pomerančů
1-2 oloupané celé pomeranče bez pecek
½ ananasu
½ až 1 celé mango (podle velikosti)
1-2 čajové lžičky včelího pylu (nejlépe v bio kvalitě)
špetka mořské soli (podle chuti)
trochu vody podle potřeby či požadované hustoty

Doporučuji nejdříve rozmixovat goji + pomerančovou šťávu na nejvyšší obrátky, aby se rozbilo co nejvíce semínek. Potom přidejte pomeranče, ananas, pyl a sůl a rozmixujte…nakonec dejte mango, které zahušťuje.






 Zelené hruškové smoothie

Koupila jsem pro zpestření pár hrušek, jsem jejich nadšenou milovnicí. A zakomponovala jsem je do jednoduchého tekutého salátu. Obě smoothies byla jako oběd příjemná a uspokojivě sytící.

Ingredience:

3-4 hrušky
5 větších listů špenátu
balíček v Německu vypěstovaného Portuláku
2 tyče řapíkatého celeru

 Vše rozmixujte s hrnkem vody. Eventuálně můžete naředit pro požadovanou konzistenci.





Zelené hroznové smoothie

Ingredience: 

1 menší hrozen zeleného vína bez pecek
10 velkých listů špenátu
1cm špalíček čerstvého oloupaného zázvoru

 Vše rozmixovat se šálkem vody. Tato kombinace je skvělá. Můžete použít i červené hroznové víno, ale mě ta zelená nějak lépe ladí.





  Salát Coleslaw s raw majonézou


Možná právě Vám v živé stravě chybí určité chutě z vařené kuchyně. Nebo chcete v rámci svého jídelníčku vyzkoušet zdravou variantu určitého jídla. A nebo chcete prostě udělat něco nového. Tak či tak, raw salát Coleslaw s majonézou je vynikající ať už s majonézou nebo bez ní. Hodí se skvěle do vašeho jídelníčku, protože obsahuje zdravé, vitamíny naplněné zelí. Majonézu můžete také vynechat a použít např. některý dresing. 

             

                                                                                                                                
       Nízkotučný medovo-hořčičný dresing

1-2 šálky citronové šťávy
1 šálek datlí (nebo 2 lžíce medu)
¼ šálku hořčičného semínka
 Všechny ingredience rozmixovat.

Vyzkoušeno: tuto zálivku si v různých menších obměnách dělám často. Dresing je sladko-pikantní a podle toho, jestli mám chuť více na pikantní nebo na sladkou chuť přidávám a ubírám medu nebo tento tento dresing také s kurkumou.

                                                                                                                                         
Jaké je asi množství salátu? Přibližně na večeři pro celou rodinu (3 – 4 osoby). Množství můžete jakkoliv upravit.

Co potřebujete?

1 větší čínské zelí
1 menší červené hlávkové zelí
1-2 šálky mrkve 
1 šálek jarní cibulky
1-2 šálky nakrájeného řapíkatého celeru
2 šálky rajčat
1 šálek červené papriky
1 šálek oranžové papriky
1 šálek žluté papriky

Raw majonéza

3 šálky ananasu 
2 manga
svazek jarní cibulky
šálek sezamového semínka (cca 100 g nebo méně)
čerstvý rozmarýn
 Vše rozmixujeme do hladka, aby vznikla stejná konzistence jako u klasické majonézy. Majonézou zalijeme salát nebo ji použijeme jako dip.

Žádné komentáře:

Okomentovat